Leren in de brede onderwijsketen: dat kan binnen Alium!

Leren in de brede onderwijsketen: dat kan binnen Alium!

Ik heb zelf nooit op tweetalig onderwijs gezeten en ook nooit de kans gehad om ermee kennis te maken, dus dit leek me een mooie kans. Verder zag ik dat ze een 80-minuten rooster hanteren. Bij mij kwamen vragen op als: Hoe vul je dan een les in? Wat vinden de leerlingen van het 80-minuten lesrooster?

We kregen eerst uitleg over TTO en het 80-minuten lesrooster. Wat voor eisen zijn er voor leerlingen en docenten om tweetalig onderwijs te mogen geven en volgen?  De eerste maanden op school zijn vaak lastig voor leerlingen, omdat er steeds Engels wordt gepraat. Maar na drie maanden ongeveer wordt het veel makkelijker voor de leerlingen, want dan wordt het vanzelfsprekend. We hebben ook een filmpje gezien over een leerling met zijn vader en waarom hij voor het tweetalig onderwijs heeft gekozen. Dit was best interessant om het vanuit zowel het perspectief van de leerling te zien als vanuit de vader.

Verder hebben wij het gehad over het  80-minuten rooster. Dit is voornamelijk ingevoerd, zodat leraren meer tijd kwijt kunnen aan activerende didactiek en samenwerkend leren. Dit is dan ook meteen een antwoord op mijn vraag: Hoe vul je een 80-minuten les in? Maar er werd ook aangegeven dat sommige leraren er meteen twee lessen aanplakken.

Vervolgens kwamen twee leerlingen het lokaal binnen die onze vragen konden beantwoorden. Dit was heel fijn, want op die manier konden wij ze vragen stellen wat ze van het TTO vinden en van het 80-minuten rooster. De leerlingen gaven aan dat ze het nieuwe rooster zowel fijn als niet fijn vinden. Je hebt op een dag minder lessen, dus je merkt dat aan een lichte tas. Maar als je uitval hebt, heb je meteen een gatenkaas als rooster. Je moet dan 80 minuten wachten voordat je een andere les hebt.

Als laatste stond er een gesprek gepland met de rector van deze school. Ook hier konden wij terecht met onze vragen.

Het was een geslaagde dag. We hebben de perspectieven van de leraren, leerlingen en de rector kunnen bekijken en bevragen over het onderwijs van OBC Bemmel.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat u de beste mogelijke ervaring krijgt op deze website.